Egbert Meijers – 30 maart

Last updated on 31 maart 2019

Het is al weer een tijdje geleden dat Egbert bij ons een optreden verzorgde. Dus het werd weer eens tijd.

Zijn Drents- en Engelstalig repertoire bracht Egbert Meyers (Grolloo 15 juni 1948) in zijn carrière sinds de jaren 70 op veel radio- en tv-zenders, festivals en theaterpodia. Tot in Duitsland, Noorwegen en Amerika toe. Zijn vriendschap met de Amerikaanse muzikant Mickey Newbury († 2002) zorgde voor optredens in Tennessee, Florida, Alabama en Texas. Met Amerikaanse vrienden/muzikanten nam hij een selectie van zijn Engelstalige songs op voor de cd Bluebonnet Blues. Hij bracht een viertal Drentstalige cd’s uit (Tweiduuster, Waorum de wereld braandt, Dreuge dunder, Hondsrug Sessies) Twee Drentstalige vertalingen van Townes van Zandt-songs verschenen op de mini-cd Niks, Neat, Niks.

Egbert bracht een eerbetoon aan vriend Harry Muskee op dvd getiteld: Song to The Legend.
En ook verscheen werk op verzamelcd’s van o.a. rtv Noord, rtv Drenthe, Dukarec en Natuurmonumenten.
In zijn werk als streektaalfunctionaris bij Drentse Taol, centrum Veur Taol en Letterkunde (1988-2000) maakte hij zich sterk voor het ontwikkelen van streektaalmuziek. Hij liet SKIK debuteren op het Muzem! Festival van streektaalmuziek. Ook stimuleerde hij o.a. zangers Martijje! en Bert Kamping tot het zingen in de streektaal.

Voor rtv Drenthe (2000-2007) produceerde en presenteerde hij radio- en tv-programma’s, als Muzem, Hillige Daag,
Drents Dictee, Afspraak Beilerstraat en Podium 30. Als oprichter en voorzitter van de stichtingen De Drentse Muziek Maatschappij en Ode an de Ao gaf hij inhoud aan succesvolle regionale taal- en cultuuruitingen.

In het kader van Cultuurlijk, het culturele jaar van gemeente Aa en Hunze, nam hij initiatief voor de succesvolle locatie-theatervoorstelling De Drentse Bluesopera. Met regiseur Tom de Ket bedacht hij het scenario, schreef de liedteksten en bewerkte de dialogen in de streektaal.
De productie won de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs in 2011.

In 2014 produceerde hij de symfonie Ode an de Ao i.s.m. het Noord Nederlands Jeugd Orkest en lichtkunstenaars Isabel
Nielen en Koen van Oosterhout. In september 2014 verscheen zijn boek Flint, zwerver uit de oertijd, over 5000 jaar gebruik van zwerfstenen in Drenthe.

Over zijn onderzoek naar de toepassing van zwerfstenen in Drenthe geeft hij lezingen. Naast zijn muzikale en literaire activiteiten is hij actief als ontwerper en landart-kunstenaar. Voor de provincie Drenthe ontwierp hij het kunstwerk ‘Crossroad Blues’ op de rotonde in zijn geboortedorp Grolloo. Egbert schrijft columns voor het SGO-dorpsblad. Als ambassadeur van het Nationaal Park Drentsche Aa ondersteunt hij de aandacht voor het unieke beekdallandschap. Egbert is tevens lid van het comité van aanbeveling Gebiedsfonds Drentsche Aa.

[events_add_booking_form id=96]