AJ Plug
16 maart

© Hans Schoo / www.hansschoophotography.com

Multiple award-winner AJ PLUG is een absolute topper uit de Nederlandse bluesrock- en roots scene. Zangeres AJ Plug (Alexandra Jolanda) wordt gezien als één van de meest indrukwekkende blues-rock ladies die de Nederlandse bluesrock- en roots scene de laatste jaren heeft voortgebracht.

“ze is de beste bluesrock zangeres van Nederland (…) Een natuurtalent (…)” – Johan Derksen.

De invloedrijke ambassadeur van de blues steekt zijn bewondering voor AJ Plug niet onder stoelen of banken. Naast de optredens van haar eigen band tourde AJ Plug dan ook mee in Johan Derksens theatershow, ‘Johan Derksen keeps the Blues Alive’, die in bijna alle theaters in Nederland was te zien.

Na het uitbrengen van haar debuut album ‘Let Go Or Be Dragged’ (2014) ging het als een speer met haar carrière. Oktober 2016 bracht ze haar tweede album ‘Chew Chew Chew’ uit die wederom ‘de hemel werd ingeprezen’. De carrière van de uit Katwijk aan Zee afkomstige zangeres belandt in een sneltreinvaart en ook de tweede cd van de stoere blondine oogst louter jubelende recensies. Zo schreef Music Maker: “Ze heeft alle twaalf songs op het album zelf geschreven en die zijn allemaal van topklasse. Alleen al omdat ze diverse stijlen in het blues genre beheerst. Dan weer rockt het, dan hoor je weer een tranentrekkende ballad. Gewoon een topplaat!” (5 sterren). Mede door alle positieve reacties belandt ze zelfs op de cover van het Amerikaanse bluesmagazine ‘Blues-E-News’, in het goede gezelschap van o.a. Beth Hart, Susan Tedeschi en Shemekia Copeland die gekozen worden door het publiek als leading lady’s in the Blues.

Begin Mei 2018 komt ze met partner/gitarist Klaas Kuijt in Grolloo terecht in een oude bouwvallige boerderij. Met minimale apparatuur maar met veel sfeer, wordt daar Juni 2018 het akoestische album ‘Barefoot The GrollooTakes’ opgenomen en uitgebracht. Begeleid door een stelletje uitstekende muzikanten zoals de talentvolle gitarist Guy Smeets, pianist en accordeonist Roel Spanjers en slaggitarist Klaas Kuijt toont AJ Plug soul, voel je de blues, en je wordt meegezogen in haar gevoelige liedjes. Een fantastisch album, opgenomen in een mooie ambiance, waar de blues cultuur uit Grolloo vanaf druipt, met een Katwijks randje…

‘Barefoot The Grolloo Takes’. Zonder poespas, puur en eerlijk. Het geluid is prachtig, helder en klinkt analoog. (André Wittebroek, BluesMagazine)

Begin 2019 sloeg het noodlot toe: slokdarmkanker kostte haar bijna het leven.Nu is AJ Plug weer helemaal terug. De ziekte, de Killer King, is ingetoomd.

Dat haar album gaat over ziek zijn en beter worden is niet meer dan logisch. De songtitels spreken boekdelen: The Shape I’m In, The Sky Turned Black, Tears Ran Dry, Never Gonna Stop, It Will Be Alright, Gimme A Smile. ‘Schrijven is verwerken. Tijdens het ziek zijn heb ik veel niet bewust meegemaakt. Veel heb ik ook verdrongen, denk ik. Toen ik weer liedjes ging schrijven kwam het allemaal weer terug. Zo heb ik het voor mezelf een plek kunnen geven. Nu is het klaar.’

Met de hulp van topmuzikanten als gitarist/producer Guy Smeets, toetsenist Roel Spanjers en drummer Arie Verhaar en haar vaste gitarist Klaas Kuijt is Killer King een hele muzikale en toegankelijke plaat geworden, met hier en daar een rauw randje. ‘Het is een eerlijke plaat, geen bullshit. Het zijn geen liedjes over leuk stappen op de zaterdagavond, dat mag duidelijk zijn. Iedere song gaat echt ergens over. Hopelijk bieden ze herkenning en troost.’

Maart 2022 wordt het lLbum Killer King bekroond met een award -Beste Blues Album 2021- uitgereikt door de Dutch Blues Foundation tijdens de door corona uitgestelde albumpresentatie, poppodium Scum in haar voormalige woonplaats Katwijk.

De lach op de foto’s van haar eerste optredens is veelzeggend. Ze zingt vrijer en onbevangener dan ooit!

Wachtlijst 20:30 uur