Beatriz Aguiar
Leon Mennen & Enrique Firpi
21 juni

Een prachtige Mid-ZomerNacht concert.

Op veler verzoek komt na 3 jaar Beatriz Aguiar met haar muzikanten weer naar Anderen. Het was 3 jaar geleden zo’n vrolijk zomers concert dat we meenden omdat nu maar weer midden in de zomer te moeten organiseren. 

En uiteraard zullen we de hapjes er op aanpassen… 

ULTRAMAR / OVERZEE
Hun muziek wordt gevoed door traditionele Latijns-Amerikaanse, Iberische en mediterrane ritmes, waardoor een uniek geluid ontstaat.

BEATRIZ over Ultramar:
“Voor mijn nieuwe project wil ik de herkomst traceren van een aantal specifieke muzikale invloeden in de Latijns-Amerikaanse folkloremuziek, deze ‘afstoffen’ en als het ware een nieuw leven geven in een nieuwe compositie en zo de hedendaagse muziek te ‘herbronnen’. Ik richt mijn blik hierbij op het Iberisch Schiereiland en Italië, waar in de 19e en de eerste decennia van de 20e eeuw het leeuwendeel van de immigranten vandaan kwam. Mijn onderzoek richt zich zowel op bepaalde instrumenten – en instrumentgebruik – alsook op zangtechnieken en liedteksten.
In mijn nieuwe muziek zal ik mij laten inspireren door al mijn bevindingen”.

Beatriz AGUIAR zangeres & componist – De van oorsprong Uruguayaanse Beatriz Aguiar heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een Latin zangeres en componiste van formaat. Aanvankelijk zong zij als gastzangeres in ensembles en bands van anderen, zoals Rumbatá Big Band. En hoewel zij nog steeds samenwerk tmet andere ensembles, zoals het succesvolle Trasnoche Tango Quintet, timmert zij sinds 2000 vooral aan de weg met haar soloprojecten en haar eigen Beatriz Aguiar Band. Ze omringt zich daarbij altijd met top-instrumentalisten. Zelf wordt zij door menig recensent gekwalificeerd als van een
van de beste Latin vocalisten in Nederland.

Leon MENNEN – guitars –
Virtuoos gitarist met een fantastisch geluid. Professor aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, Nederland. Hij heeft meegewerkt aan vele muziek, theater- en filmprojecten in Nederland en Europa.

Enrique FIRPI – percussie –
uit Montevideo, Uruguay – Veelzijdige en creatieve drummer en percussionist.
Hij speelde onder andere met Ramon Valle, Ivan Lins, Sergio Mendes, Nueva Manteca, The New Conrad Miller Trio. Momenteel is hij docent bij Codarts Rotterdam.

Hieronder staat de recensie van ‘The Next Gig’ (Richard Wagenaar) over het optreden 3 jaar geleden: 

Wie de stamboom van de inmiddels in Flevoland gewortelde Uruguayaanse Beatriz Aguiar uitpluist komt al snel in Zuid-Europa terecht. Er is een tak die uitkomt in Portugal, een lijn voert naar Spanje en een andere vertakking naar Italië, waar één opa stamt van het vaste land en een ander Sicilië als geboortegrond koesterde. De zangeres en haar Zuid-Amerikaanse land heeft een enorm invloed gehad van de immigratie, waar in de cultuur ook nog Afrikaanse en andere culturen als inspiratie hebben gediend voor de huidige waarden en de culturele uitingen. Dit is het uitgangspunt voor het nieuwe project van deze zangeres, waarin ze de folklore van de muziek van haar land onder de loep neemt aan de hand van immigratie en haar roots terug volgt over zee. Hiervoor heeft ze ondersteuning van twee prima muzikanten.
Gitarist Leon Mennen, oorspronkelijk uit Brabant, maar tegenwoordig verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en uit Montevideo de ervaren percussionist Enrique Firpi. Een presentatie van het werk gaf dit trio in Nijend24 in Anderen, die hiermee, zeer terecht, afweek van de reguliere programmering en daarvoor werd beloond met de complimenten van het
publiek…’ ‘…Een heerlijk optreden met nummers die staan het nieuwe album
van de zangeres, de opvolger van haar eerdere platen ‘Mi Cancion’ en ‘Nomade’. Een avond vol intimiteit, weemoed, maar ook humor en dansbare opzwepende passievolle songs, waarbij de luisteraar zich soms in Portugal waant bij de fado, dan weer in Spanje of ergens aan die Mediterrane kust, maar ook echt in Uruguay waar al die invloeden mooi worden gebruikt voor een geheel eigen muziek, die nu ook in Nederland te horen is…’

 

Tickets 20:30 uur