Frans van Deursen – 19 maart

frans van deursenFrans van Deursen is op 31 oktober 1962 geboren in Amsterdam en is daar nog altijd blij om.

Een creatieve duizendpoot die zijn carrière als 12 jarige begint als de Nederlandse Operastichting een brutaal opdondertje nodig heeft voor haar uitvoering van Puccini’s Tosca. Als hij op zijn 15e ook zijn eerste televisierol in zijn zak mag steken is het duidelijk: acteren is zijn voorland.
Na het VWO werkt hij gestaag alle theaterdisciplines af. Als geluidstechnicus, tekstschrijver, componist en acteur werkt hij mee aan een groot aantal kleinezaalproducties. Hij verdient er geen cent mee, maar leert wel het vak.

Net als hij zich begint af te vragen of die dooie muizen voor zijn koelkast het allemaal wel waard zijn, ontdekt casting director Hans Kemna zijn komische talenten. Hij wordt gecast voor de rol van Frits in de tv-comedy In de Vlaamsche Pot. Deze rol betekent zijn doorbraak.
Na een aantal omzwervingen in Hillywood keert hij in 1995 weer terug naar het theater. Hij speelt zijn eerste musicalrol inWilleke, waarna meer grote rollen volgen in o.a. Miss Saigon, Koning van Katoren, De Scheepsjongens van Bontekoe, Aida enThe Blues Brothers. In de wereld van het muziektheater voelt hij zich het meest thuis. Daar bekwaamt hij zich niet alleen verder in het zingen, maar ook in het schrijven van teksten en stukken, componeren en vertalen.

Tot op de dag van vandaag beoefent hij al die disciplines, hetgeen prachtige projecten heeft opgeleverd: Joe’s Garage,Harry Faust en The Judas Passion met Egon Kracht en The Troupe; Zing, vecht, huil, bid etc. waarin hij het repertoire van Shaffy vertolkte. De Paradevoorstelling Live from Hell over de Louvin Brothers; de vertalingen voor The Producers enSoldaat van Oranje; zijn eigen Scherven van een Leeggedronken Nacht waarin hij zijn hertalingen van werk van Tom Waits ten gehore brengt en De Vogel in mijn Borst – Frans van Deursen zingt Leo Vroman.

Frans viert zijn talenten bot op alle terreinen: in het theater, op televisie, in de muziek en op papier. Want waarom jezelf beperken tot één kunstje?

Scherven van een Leeggedronken Nacht

Scherven van een Leeggedronken Nacht is een voorstelling waarin Van Deursen je aan de hand van Tom Waits meeneemt op een muzikale kroegentocht door de late nacht, waar nachtbrakers -vlinders in het bleke licht van een lantaarnpaal onder het genot van goedkope whisky hun levensverhalen vertellen. Liederen over gebroken harten en verdronken verdriet, afgewisseld met opgewekte dronkenmanspraat, allemaal in prachtige hertalingen en begeleid door een roedel rasmuzikanten.

Frans over Tom: “De melancholie, ik geloof dat ik dát het mooiste vind aan het repertoire van Waits. Dát, en de poëzie van zijn teksten, waarin geboren losers en geknakte zielen hun heil zoeken in de drank, mijmeren over vroeger en dromen van een rooskleuriger bestaan. Voor mijn voorstelling, eigenlijk een theaterconcert, heb ik ook vooral dié songs uitgekozen, ook omdat ze gek genoeg ook iets troostrijks hebben. Er zit ook humor in die ellende. Ze in het Nederlands vertalen was geweldig om te doen. Hoe beter het origineel, hoe beter een vertaling.

Uit de inventieve en bitterzoete interpretaties, waarin veel gezopen wordt door Geboren Verliezers en de Verloren Liefde altijd om de hoek loert, spreekt pure liefde en vakmanschap.’ – OOR

Scherven van een leeggedronken nacht ontsluit het universum van Waits tot verrassing van zelfs de meest verstokte fan.’ KunststofTV

 

Reserveren

[events_add_booking_form id=37]