JB Meijers – 26 mei

Add comments

JB Meijers geldt als een van de sleutelfiguren in de Nederlandse muziekwereld. Al van jongs af
aan speelde de getogen Zeeuws-Vlaming veel verschillende muziekinstrumenten. Thuis werd
veel koper en piano gespeeld. Aanvankelijk was het met name klassiek wat de klok sloeg. Op een gegeven moment sloeg het gitaarvirus hard toe en begon hij in een uiteenlopende melange
van bands te opereren.

Een van die bands Charmin’ Children werden door diverse media in het “verre” Nederland
opgepikt en kreeg prompt een deal met Virgin Records aangeboden. Voor JB was er geen weg
terug. Met Charmin’ Children speelde hij zich in de kijker van het pop- en rock establishment van Nederland en zelfs in prille vorm daarbuiten. Toen Richard Janssen de Fatal Flowers verliet richtte hij de band Shine op en vroeg daar JB bij als gitarist en mede songwriter.
Opererend vanuit de legendarische DDL studios ontwikkelde JB zich ook als producer en men zou kunnen spreken van de start van een parallelle carrière als studioproducer en technicus. Alsnel werd hij gevraagd voor vele producties en tours. Het was mede hierdoor ook dat JB in contact kwam met technowonder Eboman. Daarmee tourde hij de wereld over in het voorprogramma van The Prodigy.
Tegelijkertijd vierde hij zijn voorliefde voor ambachtelijke popliedjes op gitaren uit met zijn nieuwe band Supersub, de band die min of meer de blauwdruk vormde voor de zeer succesvolle band Moke.
Gaandeweg bleek het productiewerk niet meer te combineren met de intensieve tourschema’s van voornoemde bands, en JB besloot zich voorlopig volledig op het studio- en mixwerk te concentreren. Enkele highlights uit deze tijd zijn producties voor Beastie Boys, Spiritualized, Kula Shaker, Normaal, Fré Spigt, Eboman, Money Mark, Supersub, Zakk Wylde, JW Roy, Trockener Kecks, Acda en de Munnik, Ellen ten Damme, een jonge Josh Homme en Zita Swoon.
Ook deed hij veel sessiewerk op een keur aan instrumenten variërend van trombone tot draaitafel. Een belangrijk keerpunt kwam toen De Dijk hem als livegitarist vroeg naar aanleiding van de productie van hun “comeback” album Zevende Hemel. Dit bleek het begin van een 16-jarige samenwerking die vele hoogtepunten kende waaronder de samenwerking met de soullegende en tevens bedenker van de term “soulmuziek” Solomon Burke. Met Solomon schreef JB een aantal nummers die live ook regelmatig ten gehore werden gebracht. Het album Hold On Tight, wat in
de USA op het legendarische Verve label verscheen, werd platinum. Met De Dijk won JB de Popprijs voor de tweede maal (de eerste maal was met Eboman in 1996).
Als De Dijk niet tourde, speelde JB mee in de band van Acda en de Munnik. Met Acda en de Munnik vierde JB grote successen. Albums werden standaard platinum en tournees waren standaard uitverkocht. Ondertussen werd JB steeds meer gevraagd voor arrangeerwerk. Dat bracht hem tot schrijver van diverse arrangementen voor onder ander het Metropole Orkest. Deze vaardigheden kwamen hem uitermate goed van pas toen ook Joop van den Ende’s Stage Entertainment hem vroeg om mee te helpen bij het ontwikkelen van musicals. JB’s arrangementen zijn onder andere te horen in de musical Hij Gelooft In Mij die met een sterrenregen werd bekroond. Ook in Duitsland “deed” hij er een aantal, waaronder de musical “Ich Will Spass” over de door JB zo geliefde Neue Welle periode in Duitsland. Tussendoor stond het produceer- en engineer/mixwerk ook niet stil en inmiddels kon JB zich als
producer en medeschrijver buigen over een keur aan albums van artiesten als Bløf, Frank Boeijen, Go Back To The Zoo, Kane, The Souldiers, Daryll-Ann, Hallo Venray, Bökkers, Howe Gelb, Ken Stringfellow, Dusty Stray, Hanggai, Kensington, Blondie Chaplin (Rolling Stones, Beach Boys) en vele vele anderen.
In 2009 bracht JB zijn eerste soloplaat Catching Ophelia uit. Dit album werd door Lust For Life uitgeroepen tot album van het jaar. In 2011 verscheen het album See You On The Ice van Carice van Houten, een album waar JB een groot aandeel in had. Op dit album werkte JB met mensen als Antony Hegarty (Antony + Johnsons), Josh Rouse, Jon Allen, Richard Hawley, Marc Ribot, Steve Shelley (Sonic Youth), Howe Gelb en Ken Stringfellow. Vrij snel daarna ging JB werken met Ilse De Lange aan de musical De Tweeling in opdracht van Stage Entertainment. Deze samenwerking verliep zo voorspoedig dat Ilse JB vroeg om deel te nemen aan haar “sideproject” The Common Linnets. Niemand kon bevroeden dat het nummer Calm After The Storm zo’n gigantisch succes zou worden. De song werd tweede op het Eurovisie Songfestival van 2014 en was daarna nummer 1 in een 20-tal landen, top 10 in nog eens dertig en uiteindelijk in de charts in 60 landen. Deze samenwerking leverde tot nu toe 2 met platinum en goud bekroonde albums op. Recentelijk heeft JB Meijers het MTV Unplugged album van Peter Maffay gecoproduceerd met wie hij ook zo nu en dan op tournee gaat. Voor 2018 staat een nieuw solo album op stapel. JB Meijers kan zich buigen over platinum en gouden platen, 1 musical award, 2 Echo awards,
Buma-Stemra awards, producer van het jaar door Interface magazine, Als enige Nederlander 3 Popprijzen (Eboman, De Dijk en The Common Linnets) en vele andere prijzen als muzikant.

Reserveren

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.

 

 

Posted on maart 24th 2018 in Gespeeld

Comments are closed.