Joost Dijkema – 18 januari

Joost Dijkema (Assen, ’89.) geldt als een eigenzinnig muzikant en is één van de weinige jonge experimentele fingerpick-gitaristen uit Nederland. Zijn debuutplaat ‘Sacred Revelations’ neemt de luisteraar mee op reis langs melancholieke lonerfolk en intense gitaar composities.

De Volkskrant schrijft: “…En wat is het een prachtplaat geworden. Americana zoals ze die in de VS nauwelijks meer durven maken. Blues, country en folk met het soort van de duivel bezeten akoestische gitaarinstrumentaaltjes uit de school van John Fahey en Jack Rose. Ronduit subliem.” Dijkema wordt met enige regelmaat gedraaid op de Amerikaanse radiozender WFMU, de BBC en op menig Nederlandse radiozender. In januari 2019 brengt hij samen met Bert Hadders de Veenkoloniaalse volkplaat ‘Kokeleko’ uit. “De Groningse liedjessmid heeft op dit album een ijzersterke troef in handen. Een talent van de eerste orde”, aldus Lust For Life. Met Hadders componeert Dijkema muziek voor het meesterwerk ‘De Poolse Bruid’ en treden vijfentwintig keren op in een oude boerderij in Onderdendam. De NRC gaf de productie vijf sterren.
In de herfst van 2019 komt zijn nieuwe plaat ‘Time Thief’ uit in eigen beheer. Een diversiteit aan fingerpicking soli guitar en americana.
Indebanvan.nl schrijft: “Het meanderende titelstuk ‘Time Thief’ is een oase van rust. Het bewijs dat een inventieve gitaaraanslag en melodie vele malen boeiender is dan de zoveelste drie minuten pop song.” Hij treed op tijdens Take Root in 2017, in Chicago, in East-Nashville, op Beale Street in Memphis, toert herhaaldelijk door Italië en de (folk)clubs in Nederland zoals Vera, de Amer en De Waag.

Reserveren

[events_add_booking_form id=112]