Who’s Afraid of Virginia Woolf?
10 december

Het is al weer 4 jaar geleden toen het Theatergezelschap De Lege Ruimte bij ons in de huiskamer de klassieker ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf? (1962) van de Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee (1928-2016) speelde.

Ze gaan het deze winter opnieuw opvoeren en dat willen we natuurlijk niet missen. Het was een intrigerende en boeiende avond die werkelijk geen moment verveelde. 

Een stuk dat een grimmige en ontluisterende kant van de ‘Amerikaanse Droom’ laat zien. Het publiek zit letterlijk bovenop het drama. De acteurs zijn niet geschminkt, er is geen theaterlicht en de huiskamer is het natuurlijke decor…
‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’?’ draait meer om de dialoog dan om de handeling. Alle drie bedrijven (‘Sport en Spel’, ‘Heksensabbat’ en ‘Geestenbezwering’) spelen zich af in de woonkamer van het huis van George en Martha, een kinderloos echtpaar. Als uitloop van een feestje komt een jonger stel op bezoek: Nick, een pasbenoemde hoogleraar biologie, en zijn vrouw Honey. Er wordt stevig gedronken en tijdens de nacht ontwikkelt zich sluipenderwijs een beklemmende, giftige ruzie tussen George en Martha, die het andere echtpaar gebruiken om elkaar te kwetsen. De gedesillusioneerde George en Martha leven hun diepe frustraties op elkaar uit en slepen Nick en Honey, wier positieve wereldbeeld onderuit wordt gehaald, mee in hun destructieve spel.

Spel: Dick van Veen, Suzanne Groote, Sonja Speelman en Helmar Rouwenhorst
Regie: Jos Visscher
Fotografie: Sake Elzinga